Asociatia Romana de Mediu in parteneriat cu RoEnviroMarket intentioneaza sa organizeze o serie de seminarii tehnice a caror tematica sa fie propusa de membrii si persoanele inregistrate in “Catalogul electronic” al expertilor si companiilor de mediu.
Am inregistrat pana acum urmatoarele propuneri:
1. Noi reglementari privind deseurile – Decizia 2014/955/UE de modificare a Deciziei 2000/53/CE si Regulamentul 1357/2014 de inlocuire a anexei III a Directivei 2008/98/CE privind deseurile si de aborgare a unor acte normative – Implicatii si implementare, noua propunere de ghid a CE referitoare la clasificarea deseurilor periculoase
2. Procedura de reglementare in domeniul protectiei mediului – probleme de implementare in legislatia existenta (Ordinul 1798/2007, Directiva IED, Directiva SEA si EIA)
3. Aplicarea legislatiei fondului de mediu.
4. Strategia Nationala privind gestionarea deseurilor din perspectiva strategiilor europene in domeniu.
5. Aplicarea schemelor de audit de mediu –EMAS
Invitam pe toti cei interesati sa faca propuneri. Va rugam sa detaliati ce anume ati dori sa se discute in cadrul temei propuse.
Postati propunerile dvs. in zona situata in partea finala(de jos) a comentariilor deja existente.
Va multumim pentru implicare.
Echipa RoEnviroMarket
1. Continutul complet al dosarului de Mediu, Gestionarea deseurilor , cu legislatia la zi.
2. Arii naturale protejate – dosar pentru custode
1. Bariere institutionale in vederea dezvoltarii proiectelor in sectorul apei. Inovarea in apa.
pierderi de apa
http://www.ara.ro/images/DAP/Detectiviiapeipierdute8.pdf
la Timisoara avem o fundatie romano-germana preocupata de mediu, ar fi o ocazie foarte buna de colaborare
Din pacate, noi nu avem o metodologie clara in ceea ce priveste evaluarea si monitorizarea habitatelor naturale si a speciilor de interes comunitar (in UK au Phase 1 habitat survey).
Ar fi nemaipomenit sa dezvoltati o astfel de metodologie si cursuri de monitorizare si evaluare pe fiecare tip de specie/habitat sau grupe de specii/habitate.
Astfel am avea si noi metodele clare in evaluarea adecvata.
Buna ziua!
seminarii pe subiectul deseurilor periculoase (mai exact aplicarea clasificarii si etichetarii acestora), conform Legii 211/2011 si Regulamentului UE 1278/2008 ar fi binevenite.
In legislatia de mediu aflata in vigoare, in particular ,in legislatia privind gestionarea deseurilor exista paragrafe care incalca libera concurenta.De asemenea, in actele normative cu privire la salubrizarea localitatilor exista prevederi neconstitutionale.
Ca si Asociatie de Mediu ar trebui ca sa se dezbata aceste lucruri si sa se forteze prin actiuni legale, modificarea legislatiei “bolnave”.
De asemenea, ar trebui discutate metodologiile de calcul al obligatiilor de plata la AFM, agentii economici si chiar reprezentanti ai AFM nefiind familiarizati cu termenii HGR 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje cu modificarile si completarile ulterioare si a celorlalte acte normative aferente privind gestionarea ambalajelor.
Surse de energie regenerabila, aplicare tehnicilor de eficienta energetica la nivelul agentilor economici, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Propun
_ Sisteme de management
_ Tratarea si Epurarea Apelor
_ Strategii si politici de mediu
Propun
– Analiza ecologica si evaluarea starii ecosistemelor
– Evaluarea calitatii terenurilor si factori de risc
– Utilizarea lichenilor in monitorizarea calitatii aerului din zonele industriale
Propun sa fie aduse in discutie urmatoarele teme:
1. Colectarea selectiva a deseurilor prin valorificarea acestora si punerea in practica a unui sistem in acest sens la nivel national.
2. Impadurirea suprafetelor care au suferit defrisari masive si alunecari de teren.
3. Masuri necesare pentru reducerea poluarii apelor de suprafata in marile orase.
Tema propusa:
– INUNDATIILE – Cauze, efecte , masuri pentru prevenirea lor
In contextul programelor de finantare UE 2014-2020 pentru autoritatile publice locale, se impune ca toate unitatile administrativ teritoriale sa aiba adoptate strategiile de dezvoltare pentru acest interval de timp. Tinand cont de acest aspect si de faptul ca pentru toate aceste strategii trebuie parcursă procedura de evaluare de mediu pentru planuri si programe (SEA) mi s-ar parea extrem de util un seminar pe acesta tema, cu accent pe acele stategii ale UAT-urilor care au pe teritorilu lor arii naturale protejate si este necesara parcurgerea procedurii de evaluare adecvata.
Extrem de utila ar fi abordarea unei tematici legate de stadiul actual al legislatiei romanesti privind deseurile atat in contextul noilor reglementari europene cat si a celor viitoare pentru acelasi domeniu.
Propunere privind discuții pe tema întreținerii și monitorizării depozitelor de deșeuri menajere care au fost închise și ecologizate, inclusiv reglementarea acestei perioade din punct de vedere al protective mediului.