Proiectul SEAP PLUS finantat de Comisia Europeana a ajuns la final

SEAP PLUSSEAP-PLUS (Sustainable Energy Action Plans) este un proiect Intelligent Energy Europe al Comisiei Europene care s-a desfasurat in perioada aprilie 2012 - septembrie 2014. Din partea tarii noastre partener al proiectului a fost Asociatia Municipiilor din Romania. ecologic

Proiectul SEAP-PLUS a sprijinit initiativa "Conventiei primarilor" (Covenant of Mayors) si a avut ca obiectiv general mobilizarea si cooperarea dintre autoritatile si organizatiile regionale pentru asigurarea colectarii unor date de incredere privind domeniul energiei de la actorii din sectorul specific pentru realizarea Inventarului de Referinta al Emisiilor de CO2 (Baseline Emissions Inventory - BEI) si a Planului de Actiuni pentru Energie Durabila (Sustainable Energy Action Plan - SEAP), prin includerea in acestea a dimensiunii regionale.

Scopul proiectului vizeaza intarirea impactului si a rezultatelor Conventiei Primarilor in termeni calitativi si cantitativi: mai multi Semnatari si mai multe Structuri Suport ale Conventiei Primarilor, sprijin pentru pregatirea mai multor Planuri de Actiuni pentru Energie Durabila - SEAP cu o calitate mai buna, incurajarea autoritatilor locale si regionale, precum si a actorilor locali din sectorul energiei sa colaboreze pentru reusita schimbului de cunostinte intre partenerii proiectului.

SEAP PLUSDin partea tarii noastre partener al proiectului a fost Asociatia Municipiilor din Romania (AMR), care a avut ca partener pereche "Autoritatile Locale pentru Durabilitate (ICLEI)". Proiectul SEAP-PLUS se desfasoara in cadrul unui consortiu de parteneri din 11 tari: Grecia, Germania, Spania, Suedia, Italia, Romania, Bulgaria, Letonia, Cipru, Austria si Slovenia.

In contextul importantei acordate de catre municipiile AMR initiativei Conventiei Primarilor (CoM) a Comisiei Europene (www.conventiaprimarilor.eu), AMR a devenit incepand cu luna iulie 2009 Organizatie de Sprijin pentru implementarea acestei initiative in Romania. In plus, inca de la initierea parteneriatului din cadrul proiectului SEAP PLUS (www.seap-plus.eu), AMR a avut in vedere sa ofere sprijin si asistenta municipiilor pentru indeplinirea obligatiilor asumate la nivel de municipiu, in calitate de semnatar al CoM.

Astfel, AMR a solicitat includerea intre activitatile proiectului a unor actiuni concrete de sprijin pentru cateva municipii pilot, selectate in cadrul acestuia. Prin proiectul SEAP PLUS, Grupul pe Energie al AMR alcatuit din 14 membri primeste sprijin de la un consultant de specialitate pentru a dezvolta Inventarul de Referinta de Baza al Emisiilor de CO2 (IBE/BEI) si a realiza Planul de Actiune pentru Energie Durabila (PAED/ SEAP).

Intelligent Energy EuropeMai exact, prin contractul incheiat de AMR cu firma DENKSTATT, se asigura servicii de asistenta tehnica, care cuprind realizarea unui plan de actiune pentru energie durabila - (SEAP/PAED) pentru municipiul Zalau si a doua inventare de baza a emisiilor de gaze - BEI/IRE pentru municipiile Ploiesti si Pitesti, precum si sprijin acordat municipiilor din grupul de lucru pe energie al AMR, conform cerintelor Conventiei Primarilor.

Prin proiect sunt promovate documentele elaborate sau traduse in cadrul prezentului proiect sau in cadrul proiectelor sinergice cu SEAP PLUS. Sunt diseminate, de asemenea, bune practici pe tematica proiectului colectate din Romania si din intreaga Europa de catre partenerii SEAP PLUS. Sunt comunicate membrilor AMR, membrilor Grupului pe Energie al AMR, semnatarilor CoM, buletinele informative elaborate in cadrul proiectului si alte documente de interes precum: Ghidul de realizare al PAED, Kitul E-learning al Conventiei, Declaratia de la Brasov "Autoritatile locale sustin Conventia Primarilor" (elaborata de OER in cadrul proiectului NET-COM si semnata de AMR) etc.

SEAP PLUS

Proiectul a prevazut printre altele:

- Sase intalniri de management cu partenerii europeni dintre care o reuniune a fost organizata de AMR la Bucuresti in perioada 3-4 aprilie 2013 cuplata cu Prima Masa rotunda cu autoritatile locale din Romania. La lucrari au participat, alaturi de reprezentantii ICLEI si Orase Energie Romania (OER), majoritatea reprezentantilor Grupului de lucru pe energie al AMR din municipiile: Deva, Fagaras, Pitesti, Ploiesti, Bucuresti, Sectorul 1 al Municipiului Bucuresti, Zalau, Petrosani si Calarasi;

- Cate sase intalniri de twinning intre partenerii pereche ai proiectului, in cazul AMR partenerul pereche fiind ICLEI Europe - Autoritatile Locale pentru Sustenabilitate. Totodata s-au organizat trei mese rotunde cu autoritati locale din Romania in scopul schimbului de experienta si know how pe tema proiectului;

- Evenimente ENERGY DAY - in data de 25 noiembrie 2013 AMR a co-organizat cu sprijinul membrilor municipiilor Pitesti, Iasi,

Fagaras si Calarasi cate un eveniment cu impact major dedicat ZILEI ENERGIEI; au avut loc sesiuni de prezentare, mese rotunde, standuri de promovare si schimburi de experienta;

- Intalnirea actorilor din domeniul energiei interesati in dezvoltarea Planului de Actiune pentru Energie Durabila (PAED/SEAP) organizata de AMR cu sprijinul Primariei Municipiului Zalau in data de 12 decembrie 2013, la Zalau, in scopul stabilirii unui dialog eficient intre autoritatile locale si regionale si furnizorii de servicii din domeniul energiei.

SEAP PLUS

Activitatile principale desfasurate pe parcursul anilor 2013-2014

Prima vizita de lucru a partenerilor pereche AMR-ICLEI a fost organizata la Freiburg, in Germania, in perioada 11-12 iulie 2012, avand pe ordinea de zi provocarile locale cu care se confrunta autoritatile in domeniul energiei si schimbarilor climatice, nevoile si asteptarile semnatarilor CoM, modalitati de sprijin din partea organizatiilor suport.

Ce-a de-a doua intalnire de lucru AMR-ICLEI a fost organizata la Bucuresti in perioada 3-4 aprilie 2013 cuplata cu Prima Masa rotunda cu autoritatile locale din Romania. Au fost abordate provocarile principale ale proiectului cu principalii beneficiari (autoritati locale) si anumite instrumente proiectate de ICLEI pentru facilitarea realizarii IBE.

Cea de-a treia intalnire de lucru AMR - ICLEI din cadrul SEAP PLUS a avut loc in perioada 9 - 10 septembrie 2013, la Freiburg, Germania. AMR a fost reprezentata de Ovidiu Cretu, primarul municipiului Bistrita, trezorier in cadrul Comitetului Director al AMR. Tema discutiilor a fost implementarea Planului de Actiune privind Energia Durabila PAED (SEAP) si implicarea actorilor locali din domeniul energiei (in special furnizorii de energie) in elaborarea si implementarea PAED. Cei doi parteneri au stabilit ca subiecte de interes major pentru colaborarea viitoare reabilitarea cladirilor municipale si mobilitatea urbana durabila.

Cea de-a patra intalnire de lucru AMR - ICLEI s-a desfasurat la Pitesti in perioada 27 - 29 ianuarie 2014 si a avut pe agenda de lucru subiecte legate de diseminarea bunelor practici in realizarea PAED-urilor, cu prioritate in Romania si Germania.

Cea de-a cincea intalnire de lucru a partenerilor pereche pentru implementarea activitatilor de twinning - AMR si ICLEI Europe s-a desfasurat in perioada 2-5 aprilie 2014 la Freiburg, Germania, odata cu evenimentul final al ICLEI in cadrul proiectului SEAP PLUS si Conferinta comunitatilor independente din punct de vedere al energiei (Kongress Energieautonome Kommunen). Delegatia AMR a fost alcatuita din Constantin Sorin Manduc - primar, Primaria Municipiului Fagaras, Ion Dogeanu, director al Agentiei de Eficienta Energetica si Protectia Mediului (AEEPM), Primaria Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti si Christian Macedonschi, consilier local la Primariei Municipiului Brasov. Membrii delegatiei romane au sustinut o prezentare pe tema "Reabilitarii apartamentelor cu mai multi proprietari/locuinte de bloc si a masurilor inovative de combatere a lipsei de combustibil" si au avut o interventie pe tema modului in care "Orasele din Romania acceseaza si utilizeaza in mod strategic fondurile structurale pentru actiunile de la nivel local din domeniul energiei si al schimbarilor climatice".

In aceeasi perioada 2-5 aprilie 2014 a avut loc la Riga, Letonia, cea de-a cincea intalnire de management a partenerilor din cadrul proiectului organizata de Fondul de investitii de Mediu din Letonia, LEIF, Letonia. Pe ordinea de zi s-a aflat analiza stadiului activitatilor desfasurate, incadrate in cele cinci pachete de lucru ale proiectului. AMR a fost reprezentata la eveniment de catre Rodica Ciurte - manager de proiect, Primaria Municipiului Zalau, care a sustinut o prezentare in cadrul Pachetului de Lucru nr. 2 - Parteneriate de twinning la nivel local.

In perioada 18-19 septembrie 2014 s-a desfasurat cea de-a sasea intalnire de management (finala) la Nicosia, Cipru. La intalnire au participat reprezentanti ai celor 13 parteneri ai proiectului, din cele 11 tari europene. Evenimentul a fost organizat de Agentia de Energie Cipru. AMR a fost reprezentata de Ianca Meca, Ažef Birou Strategii si Proiecte de Cooperare Interregionala, Primaria Municipiului Giurgiu. Lucrarile din data de 19 septembrie 2014 au fost urmate de vizite tehnice.

In zilele 23-24 septembrie 2014 si 25-26 septembrie 2014 au fost organizate doua evenimente gazduite de Primaria Municipiului Bistrita si respectiv Primaria Municipiului Satu Mare: cea de-a sasea intalnire de lucru dintre partenerii pereche AMR si ICLEI, a treia masa rotunda cu autoritati locale din Romania si evenimentul final al AMR din proiect, derulat in cadrul Adunarii Generale a AMR.

Pe agenda evenimentelor s-au aflat Conventia Primarilor (CoM), Proiectul SEAP PLUS si subiecte legate de schimbul de experienta pe tema eficientei energetice.

La reuniunea de la Bistrita interventiile au abordat finantarile pentru dezvoltarea urbana durabila a municipalitatilor, reglementarile actuale pentru APL privind achizitiile verzi, recomandarile pentru decidentii de la nivelul municipiilor in domeniul eficientei resurselor de energie si regenerabile, analiza si/sau revizuirea PAED, actiuni de informare si constientizare locala a PAED si planificarea actiunilor din domeniul energiei prin prisma principiilor sustenabilitatii.

Agenda evenimentului final de la Satu Mare a cuprins subiecte legate de protectia impotriva efectelor schimbarilor climatice, lectii invatate, impact si rezultate legate de elaborarea si/sau implementarea unui PAED la nivel de municipiu, mobilitate urbana durabila si/sau achizitii in domeniul energiei precum si lectii invatate de la partenerii europeni pe tema tranzitiei din domeniul energiei.

Rezultatele principale ale proiectului la nivelul celor trei municipii pilot pot fi rezumate astfel: a fost finalizat IBE Ploiesti si IBE Pitesti (Inventare de Referinta de Baza al Emisiilor de CO2); in data de 17 februarie 2014 a fost aprobat Planul de Actiune pentru Energie Durabila (PAED) la Zalau, iar in data de 18 februarie 2014 acesta a fost incarcat pe site-ul Conventei Primarilor (CoM). Sunt in curs de finalizare PAED Pitesti si PAED Ploiesti.

Memorandumuri de Cooperare (MoC)

Conform cerintelor proiectului a fost elaborat si promovat un Memorandum de Cooperare (MoC) intre autoritatile locale si actorii cheie din domeniul energiei care au sprijinit pe parcursul proiectului realizarea unor Planuri de Actiune pentru Energie Durabila (PAED) la nivelul municipiilor membre ale grupului pe energie al AMR.

Pana in prezent s-au semnat urmatoarele MoC-uri:

1. La nivelul municipiului Fagaras, 3 MoC-uri cu urmatorii furnizori:

- SC APA CANAL SA SIBIU - DIRECTIA SUCURSALA FAGARAS;

- SC ECOTERM SA;

- SC FDEE ELECTRICA DISTRIBUTIE TRANSILVANIA SUD SA- SDEE BRASOV.

2. La nivelul municipiului Zalau, un Memorandum de Cooperare cu ELECTRICA SA, FDEE Electrica Distributie Transilvania Nord, Sucursala Zalau.

3. La nivelul municipiului Ploiesti, un Memorandum de Cooperare cu SC Transport Calatori Express SA.

4. La nivelul municipiului Satu Mare, un Memorandum de Cooperare cu SUCURSALA DE FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE TRANSILVANIA NORD, AGENTIA SATU MARE.

Sursa: Ecologic

Parteneri vizati